Magyar Fotóművészet Analóg alapokon

2013., lvnte.blog.hu


Az Analóg művészeit szokás a magyar fotográfia utolsó nagy generációjának is nevezni, bár ezt a címet szerintem még ők is visszautasítják. Viszont van benne némi igazság. Persze, nem a fotográfia története állt meg az ezredfordulón, csak a szakma alakult át az analóg korhoz képest. Ma nagyobb mennyiségben és sokkal többen termeljük a képeket, mint ahogy azt bárki átláthatná. Nehezen követhető és összefogható a szakma, de még nehezebb műtárgyként kezelni a napi munka során készült képeket.


(Lehetetlen erről a változásról egy szakdolgozatnál rövidebb bejegyzést írni. A digitális váltás rengeteg technikai szabadságot hozott, a felgyorsult munkatempó viszont ugyanennyi teret és lehetőséget el is vett a munkából. )
Az Analóg tényleg lezárt és összefoglal egy kort, amiben máshogy dolgozhatott egy riporter, mint most. Egy olyan aranykort, amit mi már szinte csak a kiállított fotósok sztorijaiból (és az ő képeikből) ismerhetünk. Régen sokkal több időt lehetett egy-egy anyagra fordítani. Volt idő arra, hogy átfogó történeteket kövessen valaki éveken át, volt idő hetekre eltűnni egy-egy riportért, vagy nagy csapatban, fotós műhelyekben dolgozni, tanulni és fejlődni. A ráfordított idő pedig meglátszik a legjobb képeken is: nem csak látványos pillanatok fekete fehérben, hanem képes történetek, amik együtt egy egész kor lenyomatát adják.
Azért, mai generációt sem kell leírni. Lásd a párhuzamosan futó Magyar Fotóművészet c. kiállítást a Nemzetiben.
Más volt a technika, más a hozzáállás, de ez nem jelenti azt, hogy az Analógon bemutatott fotóriporterek munkái ma idejét múltak lennének. Épp ellenkezőleg. Az Analóg megnevezés technikai korlátok közé helyezi ugyan a gyűjteményt, a kiállított képeknek és történetüknek viszont örök üzenetük van. Ezek a fotók kiállták az idő próbáját, és ma is épp olyan relevánsak, mint mikor elkészültek.
Érdemes végignézni a kiállítást és néhány leckéért visszanyúlni ezekhez a fotókhoz. Van mit tanulni belőlük.
És hogy biztos eljussatok a Kogartba: az Indexfotó Facebook oldalán hamarosan felteszünk néhány kérdést (Egy éves lesz a Nagykép május 25-én! Hurrá!!), a helyes válaszokért pedig páros belépőket nyerhettek a kiállításra! Hurrá!!)
Teljes szöveg: http://lvnte.blog.hu/2013/05/23/magyar_fotomuveszet_analog_alapokon


A cikkben szereplő művészek:

Balla Demeter
Hajdú József
Haris László
Horváth M. Judit
Kincses Károly
Stalter György
Szilágyi Lenke
Tímár Péter
Vékás Magdolna