2013. május 8. – ANALÓG - 21 magyar fotográfus a 20. századból

2013., mma.hu


Első ízben mutatkozik be a Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény egy válogatott kiállítás keretében az Andrássy úti KOGART Házban.


A látogató a tárlaton 21 magyar fotógráfus – Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás, Vékás Magdolna – mintegy 160 kiállított fotográfiáján keresztül kaphat betekintést a huszadik század magyarországi fotóművészetébe. A válogatás a kiváló magyar fotográfusok dokumentarista, avantgárd és más irányzatú művészfotói segítségével mutatja be a huszadik század második felének sajátos és egyedi látásmódját. A nagyszabású bemutató a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény közös szervezésében valósult meg. Az épület két szintjét magában foglaló tárlat lehetőséget nyújt a szemlélő számára, hogy a műveken kívül behatóan tanulmányozhassa a művészek pályáját, széleskörű információt kapjon a kiállított műtárgyak hátteréről, az alkotói folyamat egészéről. Ebben nyújt még bővebb segítséget a kiállítás katalógusaként, a gyűjtemény egészét bemutató angol és magyar nyelvű, műelemzésekkel gazdagon illusztrált, 420 oldal terjedelemben megjelenő album.

A kiállításon szereplő és a kiadványban megjelenített fotográfiai anyag kiválasztása Kincses Károly fotómuzeológus, a Magyar Fotográfiai Múzeum volt igazgatója közreműködésével és szakmai irányításával történt.

A kiállítás május 9-én 14 órától látogatható.
(https://www.facebook.com/magyarmuveszetiakademia)


A cikkben szereplő művészek:

Balla Demeter
Benkő Imre
Hajdú József
Haris László
Horváth M. Judit
Stalter György
Szilágyi Lenke
Tímár Péter
Vékás Magdolna