Analóg: 21 magyar fotográfus a 20. századból

2013., sztarold.hu


Első ízben mutatkozik be a Körmendi–Csák 20. századi Fotográfiai Gyűjtemény egy válogatott kiállítás keretében az Andrássy úti KOGART Házban. A tárlat 2013. május 9. és július 7. között tekinthető meg, de a kiállítók közül többeknek már jelenleg is látható beharangozó jellegű egyéni tárlata a város különféle galériáiban.


21 magyar fotográfus mintegy 150 művének segítségével nyújt betekintést a korszak magyar fotóművészetébe a kiállítás: különböző irányzatú (dokumentarista, avantgárd stb.) művészfotók mutatják be a 20. század második felének egyedi látásmódjait.
A nagyszabású bemutató a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Körmendi–Csák Fotográfiai Gyűjtemény közös szervezésében valósul meg. A látogató az épület két szintjén tanulmányozhatja a művészek pályáját, tájékozódhat a kiállított műtárgyak hátteréről és az alkotói folyamat egészéről. Segítséget nyújt ebben a kiállítás katalógusa is, a gyűjtemény egészét bemutató angol és magyar nyelvű műelemzésekkel gazdagon illusztrált, 420 oldal terjedelmű album.
A Körmendi–Csák Fotográfiai Gyűjteményből a kiállításon megjelenő képeket Kincses Károly kurátor, a Magyar Fotográfiai Múzeum volt igazgatója válogatta, ő jegyzi a kiállításra megjelenő 420 oldalas, különleges albumot is.
A kiállítók: Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás, Vékás Magdolna.
A KOGART Házban nyíló csoportos fotókiállítás beharangozójaként április 17. és május 21. között a gyűjtemény 21 fotográfusa közül 8 művésznek egyéni tárlata is látható az alábbi 5 galériában:
Balla Demeter fotográfus kiállítása
Pintér Galéria és Aukciósház
1055 Budapest Falk Miksa utca 10.
2013. április 17. – május 5.
Tímár Péter fotográfus kiállítása
Képcsarnok Kft. Prestige Galéria
1055 Budapest Falk Miksa utca 7.
2013. április 25. – május 9.
Horváth M. Judit és Stalter György fotográfusok kiállítása
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Mácsai Galéria
1131 Budapest, József Attila tér 4.
2013. április 30. – május 21.
Vékás Magda, Hajdú József, Szilágyi Lenke fotográfusok kiállítása
Újlipótvárosi Klub – Galéria
1136 Budapest, Tátra utca 20/B
2013. május 2. – május 12.
Szebeni András fotográfus kiállítása
Ybl Palota
1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 12.
2013. április 30. – május 12


A cikkben szereplő művészek:

Balla Demeter
Benkő Imre
Hajdú József
Haris László
Horváth M. Judit
Stalter György
Szilágyi Lenke
Tímár Péter
Vékás Magdolna