A magyar fotóművészet ötven éve

Mától látogatható az Analóg című kiállítás a KOGART Házban

2013., metropol.hu


A 20. századi magyar fotóművészet legnagyobb alakjainak képeiből nyílt kiállítás a KOGART Házban. A különleges tárlatban 21 fényképész 160 képe látható, melyek 1950 és 2000 között készültek szinte kizárólag analóg technológiával. A kiállítás anyagát Kincses Károly fotómuzeológus válogatta össze a több mint ötszáz képből álló Körmendi–Csák Fotográfiai Gyűjteményből.


A gyűjtemény 21 fotográfusa életművének legjavát akartuk a látogatók elé tárni oly módon, hogy az anyag együtt megmutasson valamit a korszakból is – mondta el Kincses Károly. A válogatás elején még az volt a koncepció, hogy a tárlat dokumentarista fényképekből fog összeállni. Ahogy azonban Kincses Károly fogalmazott, szerette volna szélesebbre tárni a kapukat az alkotók előtt, nem csak egy keresztmetszetben bemutatni a korszakot.
Bár a kiállítás anyagának többségét így is a dokumentarista képek adják, azért más irányzatok, például az avantgárd is megjelenik. A tárlaton látható művekben így végső soron az egyetlen közös vonás, hogy 1950 és 2000 között készültek, és a digitális fotózás terjedésével mára szinte történelminek tekinthető analóg technikával. Ha az épület két szintjén berendezett Analóg kiállítás képeit végignézzük, nemcsak a magyar fotóművészet elmúlt évtizedeinek lenyomatát tekinthetjük végig, hanem az ország elmúlt ötven évének történelmét is.
Mégpedig a hétköznapok szintjén. Különösen érdekesek azok a sorozatok, melyek éveken, vagy évtizedeken keresztül készültek. Ilyen például Korniss Péter Vendégmunkás című sorozata, vagy Benkő Imre Ózd című képei. Sok alkotás már szerepelt a magyar fotográfia történetét 1989-ig bemutató, 2011-ben Londonban megrendezett Szemtanúk című tárlaton is. A képek mellett természetesen magukat az alkotókat is megismerheti a közönség a kiállításon elhelyezett táblákból, illetve a gyűjtemény egészét bemutató angol és magyar nyelvű 420 oldalas kiadványból.


A cikkben szereplő művészek:

Balla Demeter
Benkő Imre
Hajdú József
Haris László
Horváth M. Judit
Stalter György
Szilágyi Lenke
Tímár Péter
Vékás Magdolna