A műemlékek szerelmesei

2009., kisalfold.hu


Sopron - A megyeszékhely lakóit gyakran faggatja a Kisalföld arról, mit szeretnek Győrben. Most Sopronban is útjára indítjuk a sorozatot, ismert embereket kérdezünk meg, mi az, amit kedvelnek a városban és min változtatnának szívesen. Elsőként dr. Csák Máté építészt kérdeztük.


- A Körmendi–Csák házaspár csaknem egy évtizede él Sopronban. Életük és hobbijuk a műemlékek védelme, rekonstrukciója, a művészeti értékek gyűjtése és bemutatása. A férj diákkorától gyakran megfordult Sopronban, építészhallgatóként érdekelték a régi épületek, amelyeknek Sopron az egyik bölcsője. Később a vonzalmuk a város iránt olyan erős lett, hogy amikor a gyűjteményüknek a fővároson kívüli galériát kerestek, egyértelmű volt, hogy a hűség városára esik a választásuk. Felújított műemlék házuk azóta az egyik bemutatótermük is egyben, ahol kortárs magyar művészek alkotásai kapnak helyet.
– Hogy mit szeretek Sopronban? Kézenfekvő a válasz. Feleségemmel együtt szerelmesei lettünk a műemlék épületeknek, sehol Magyarországon nincs ilyen gyönyörű történelmi belváros, mint Sopronban. Ezt mindenki elhiheti nekem, hiszen frissdiplomásként csaknem másfél évtizedig a műemléki felügyelőségnél dolgoztam, így szinte nincs műemlék épület Magyarországon, amit ne ismernék. Szeretem az ódon hangulatú utcákat, a szubalpin klímát, a jó levegőt, ami miatt különösen jólesik a szunyókálás itt. A helyi embereket is kedvelem, hiszen már sokkal befogadóbbak, mint néhány évvel ezelőtt, kezd megkopni az a nézet, hogy Sopron a soproniaké. Befogadják és elismerik az embert, ha jó szándékkal jön, így tettek velünk is. Pozitív tulajdonságként értékelem, hogy itt erősen lokálpatrióták az emberek, szeretik a városukat. Nem tartoznak viszont kedvenceim közé a helyi borok. Nem elég csak a címkét rányomni, hogy soproni, a jó borhoz ugyanis nemcsak szőlő, megfelelő talaj és klíma, hanem határtalan szakértelem is szükséges. Én pedig úgy érzem, kicsit felhígult a szakma. Nem szeretem azt a méltatlan bánásmódot sem, amivel az óvárost illetik, sokkal nagyobb megbecsülés járna a műemlékeknek. Szomorú vagyok amiatt is, hogy a régen híres soproni iparról már csak múlt időben beszélhetünk – mondta dr. Csák Máté építész.
Sehol Magyarországon nincs ilyen gyönyörű történelmi belváros, mint Sopronban- vélekedett az építész. – PÓK VIKTÓRIA


A cikkben szereplő művészek:

Csák Máté