„Ceredi” festő Berlinben

2009., www.nport.hu


Cered – Nagy megtiszteltetés érte az idén negyvenesztendős Fürjesi Csaba festőművészt, a Cered– Salgótarján nemzetközi művésztelep egyik alapító tagját és vezetőjét.


Májustól július elejéig Berlinben alkothat és június 3-án, ugyanott a magyar nagykövetség galériájában nyílik meg kiállítása, amelyet Forgó Léda, Adalbert-Chamisso-díjas író mutat be a közönségnek.
A tárlat kurátora Pallag Márta művészettörténész. Véleménye szerint „Fürjesi Csabát nemcsak a festőiség, mint eszme megvalósítási lehetőségei, de általában az ember és ő maga, mint kreatív ember lehetőségei foglalkoztatják. Nem magányos alkotó, hanem olyan, aki saját álmaiért és a művészet ügyéért tenni is akar, illetve tud.
Cereden, a Mátra mögötti határ menti kis, álomszép falucskában immár tizennégy éve szervez harmadmagával művésztelepet. A mostani kiállításán is képviselni fogja a Cered–Salgótarján nemzetközi művésztelepet az eddig megjelent katalógusokkal, kiadványokkal.” Az egy hónapon keresztül látható tárlatra a magyar nagykövetség felkérése alapján kerül sor annak a történelmi eseménynek a huszadik évfordulóján, amikor a magyar kormány megnyitotta a határt az NDK-s menekültek előtt, elősegítve ezzel a berlini fal leomlását és a két országrész újraegyesítését.
Németország az idén alkotmánya elfogadásának hatvanadik évfordulójára is emlékezik számos rendezvénnyel. Ezek központi színhelye a magyar nagykövetséghez közeli Brandenburgi kapu előtti tér lesz, így remélhető, hogy a kortárs magyar művészetet képviselő festő kiállítása fokozott figyelmet kap majd. Annál is inkább, mert a megnyitóünnepség keretében lesz a premierje a „Fürjesi” címmel megjelent könyvnek, amely a közelmúltban látott napvilágot a Magyar Képek Kiadónál.
A kötetben az alkotások közti szövegeket kollégák, barátok, szakemberek (Földi Péter, Paksi Endre Lehel, Pallag Márta, Sánta László, Szemethy Imre, Zalán Tibor) írták. – Cs.B.


A cikkben szereplő művészek:

Fürjesi Csaba