Magyar művészek egymásért és egymás mellett Berlinben

2009., kultura.hu


A Berlinben rendkívül népszerű fiatal magyar írónő, Forgó Léda nyitotta meg csütörtökön a német fővárosban az ugyancsak fiatal magyar festő, Fürjesi Csaba kiállítását. Több mint jelképes, hogy ezzel egy időben a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung Esterházy Péter Németországban a közelmúltban megjelent Keine Kunst (Semmi művészet) című könyvét mutatta be.


A Magyarországon és több külföldi országban már "befutott" Fürjesi Csaba kiállítása július elejéig látható a berlini magyar nagykövetségen. A megnyitó alkalmából a német kulturális élet több neves képviselője néhány olyan képet is megtekinthetett, amelyet a 40 éves magyar művész már Berlinben festett. Mint elmondta, két hónappal ezelőtt azért költözött átmenetileg a német fővárosba, hogy valóban "emberközelből" ismerje meg annak kulturális légkörét.
Németországban először állított ki, de több kiállítása volt már Belgiumban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Ausztriában. Közben az a különleges helyzet alakult ki, hogy a tervek szerint július végéig tartó berlini tartózkodása idején - távollétében - két kiállítása is nyílik Magyarországon, majd hazatérése után rögtön a következő. Ezért - mint mondta - az itt eltöltött időt felhasználni kívánja arra, hogy dolgozzon, és haza már új anyaggal érkezzen.

Fürjesi Csaba kitért arra, hogy 18 éve fest és festészetének középpontjában az ember áll. Olyan képi üzeneteket igyekszik megfogalmazni, amelyek az emberről, az emberi érzelmekről, az emberek egymás közötti viszonyáról szólnak. "Nagyon sok példaképem van, sok művészt szeretek" - jelentette ki. Mint mondta, különösen azokat a művészeket tiszteli, akik több mindennel foglalkoznak. Berlinnel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a városnak különleges varázsa van. "Teljesen mindegy, ki vagy, honnan jöttél. Az számít, képes vagy-e valami értéket alkotni. Azt érzem, hogy olyan helyen vagyok, ahol megvan az a kollektív tudat a közös alkotásra, amiben értékek rejlenek" - fogalmazott Fürjesi Csaba.

Az őt bemutató Forgó Léda már 1998 óta tartózkodik Berlinben, ahol különösen tehetséges magyar íróként igazi ismertségre tett szert. Elismerik, számon tartják, amit mindennél jobban jelez, hogy a kultúra követeként tagja volt a külügyminisztert, Frank-Walter Steinmeiert a napokban Budapestre elkísérő német hivatalos delegációnak.
Azt azonban szomorúan mondta el: miközben Németországban második, ugyancsak német nyelven írt - a magyar és a német mentalitás, illetve kultúra találkozását bemutató - regényét a közeljövőben adják ki, és az elmúlt években több verseskötete és gyermekkönyve is megjelent - sőt színdarabokat is írt, amelyek közül néhányat be is mutattak -, Magyarországon senki nem érdeklődik iránta. Itteni alkotásai közül Magyarországon egyetlen egy sem jelent meg, szavai szerint "otthon nincs rá igény. Forgó Lédát csak Németországban fedezték fel".

Azzal kapcsolatban viszont, hogy ő nyithatta meg egy kortárs magyar festő kiállítását, már jogos büszkeséggel mondta: "Úgy érzem, közösen hódítottuk meg Berlint". És hogy a német főváros mit ad hozzá mindehhez? Szavai szerint Magyarországnak még mindig van egy kis egzotikus utóíze a múltból. "Van valami igazán magyar a nyelvben, a gondolkodásban, a képiességben, valami keserű gyönyörűség, amit a németek nem tudnak magukból kipréselni, de nagyon szeretik".

Mint ahogy Esterházy Pétert is, akinek Németországban immár sokadik könyve jelent meg; a legújabbat, a Keine Kunstot (Semmi művészet) a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kulturális rovatában hosszú méltatásban mutatta be. És közben említést tett Kertész Imréről és Nádas Péterről is.


A cikkben szereplő művészek:

Fürjesi Csaba