Kitüntették a művészetpártoló házaspárt

2009., www.kisalfold.hu


Sopron - Dr. Körmendi Anna és dr. Csák Máté számos kitüntetés birtokosai. Köztársasági elnöki aranyérmet kaptak, nívódíjjal, az Igazságügyi Szakértők Kamarájának díjával, a Magyar Ingatlan Szövetség életműdíjával, Pro-Európa díjjal ismerték el a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájukat, s most övék lett a Sopronért Emlékérem is.


A házaspár csaknem egy évtizede él Sopronban. Életük és hobbijuk a műemlékek védelme, rekonstrukciója, a művészeti értékek gyűjtése és bemutatása itthon és külföldön. A főváros mellett vidéken itt nyitották meg magángyűjteményüket, idevonzva ezzel a hazai művészvilág kiemelkedő egyéniségeit.
Az építész férj által felújított házak a város legszebb épületei közé tartoznak.
– Férjem diákkorától gyakran megfordult Sopronban. Egyrészt, évfolyamtársa volt a művész Soproni-Horváth fia, másrészt mindig is érdekelték a régi épületek, melyeknek Sopron az egyik bölcsője. Később vonzalmunk a város iránt olyan erős lett, hogy amikor a gyűjteményünknek a fővároson kívüli galériát, épületet kerestünk, egyértelmű volt, a hűség városára esik választásunk. Találtunk egy szép műemlék házat, s azóta ez az egyik bemutatótermünk. Kortárs magyar művészek alkotásai kapnak itt helyet – tudatta dr. Körmendi Anna. A Sopronért Emlékéremmel kitüntetett házaspár hölgytagja hozzátette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy Sopronban, ahol mondják, nehezen fogadják be az „idegent", ily módon is elismerték a munkájukat.
A házaspár munkája és hobbija azonos. A műemlékek védelmének, a művészeti értékek gyűjtésének és bemutatásának szentelik életüket.


A cikkben szereplő művészek:

Csák Máté