KOGART Ház

1062 Budapest, Andrássy út 112.

Fennállás: 2004-től


Az épületet Landauer Ferenc József pesti polgár építtette nyári rezidenciának az 1800-as évek végén. A villa homlokzata és fõbb belsõ tereinek kialakítása Alpár Ignác (a Nemzeti Bank, a Tõzsde palota, a városligeti Vajdahunyadvár megalkotója) és Pucher István építészek munkája. A jelenlegi tulajdonos, Kovács Gábor sokáig úgy tudta, hogy a villa az első világháború alatt már Weisz Manfrédé volt. Hogy ez nem így van, az különös módon derült ki. A felújítást után, a házavató napján megjelent egy idős hölgy, és megkérdezte körülnézhetne-e a házban. Mint mondta, ez a palota az ő apjáé, Ohrenstein báróé volt, ő maga pedig benne élt tizennyolc éven át. A Weisz-villa nem ez a ház, hanem a szomszéd, száztizennégyes szám. A hölgy elmesélte a villa új gazdájának, hogy annak idején a második emeleti sarokban volt a dolgozószoba, középen a családi étkező, és a teraszon Lotz-freskóik voltak. Ezeknek mára nyomuk veszett.
A palotát később a Vörös Hadsereg, majd a VI. kerületi KISZ-bizottság használta. Az 1960-as évek elején a Fiatal Mûvészek Klubja (FMK) költözhetett az épületbe, majd a rendszerváltás után a népszerű „Made in…” kocsma. A villát a Fõvárosi Önkormányzat (1996-ban) értékesítette, többszörös tulajdonosváltás után lett Kovács Gábor magántulajdona, a felújítást követõen pedig a KOGART székhelye.

A KOGART Ház 2004. április 20-án megnyitja kapuit.

Az Andrássy úti palota kiváló helyszínt biztosít exkluzív eseményekhez, vacsorákhoz. Csodás művészi alkotások között gasztronómiai remekek teszik harmonikussá az itt eltöltött időt.

A Ház otthont ad a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány rendszeresen megújuló kiállításainak, magas színvonalú koncerteknek és egyéb, művészeteket pártoló társasági eseményeknek.


Kiállításaink

2013. Balla Demeter – Analóg | Analogue