Körmendi Galéria - Kortárs Magyar Képtár


1071 Budapest, Damjanich utca 7.

Fennállás: 1996-2000


Az épület a Damjanich utca elején, Budapest várostörténeti szempontból egyik legérdekesebb részén kialakult zártsorú beépítésű utcájában áll. Maga a ház akkor a Pálffy palota volt, később a német iskola, udvarát az első futbal-labdát Magyarországra behozó Raj Rezső építész tervei szerint beépítették, a háború után itt lakott Gyarmathy Tihamér később Kossuth-díjas festőművész, az utcai szárnyba a német iskola helyén az OFFI, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda honolt. Ez az iroda volt a magyar értelmiség egyik fellegvára a legkitűnőbb írók, költők szerény megélhetést is nyújtó munkahelye. Képviselői kizárólag nyelvtudásuk révén érvényesülhettek, így a politika nem gyakorolhatott semmilyen megkülönböztető hatást.
A Fordítóiroda helyére az Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet költözött, majd annak távozása után a tulajdonos a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége meghirdette eladásra és a Körmendi Galéria megvásárolta a volt Pálffy palotát.
Szemben a villamos majd trolibuszgarázs, a mellettük álló volt Piatnik ház, a sarkon a Fiatal Művészek Stúdiója, az utca végén a Regnum Marianum helye. Az épület mögött a Központi Kórház, az Árkay-féle református templom és az iskola, majd a Fasori Evangélikus Gimnázium, amelyik a világ vezető atomtudósait képezte. A magyar értelmiségi lét egyik kohója volt a terület. A Körmendi Galéria itt nyitotta meg Kortárs Magyar Képtárát, itt ünnepelte Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész születésnapját, ahol Tabányi Mihály muzsikált, és jelen volt az aktív magyar értelmiség színe-virága. Éveken át volt a Kortárs Magyar Képtáré az épület, szépen, de mértéktartóan felújították. A közel ezer négyzetméter és a jól tagoltság nagyon jó képtárat adott, jó raktározási és előadótermi lehetőség is adódott.


Kiállításaink

1998. Roberto Crúz Hernández – Roberto Hernández Crúz festőművész kiállítása
1998. Matzon Ákos – Matzon Ákos festőművész kiállítása a Pollock-Krasner Alapítvány 1998. évi ösztöndíjának elnyerése alkalmából
1998. Schéner Mihály – Schéner Mihály festőművész Cipők és bakancsok című kiállítása
1997. Schéner Mihály – Schéner Mihály festőművész Kézkivirágzások című kiállítása és azonos című könyvének bemutatása
1997. Major János – Major János grafikusművész kiállítása
1996. Körmendi-Csák gyűjtemény: Kortárs Magyar Képtár, állandó kiállítás 2000-ig