Körmendi Galéria - Zugló


1146 Budapest, Thököly út 41.

Fennállás: 2000-2004


Kortárs Galéria és Szoborkert. A kiemelkedően jó fekvésű ingatlan a Domonkos templommal szemben, a Chazar András utca sarkán áll, ott ahol a főváros kelet-nyugati tengelye remek oktatási csomópontot képez. A Chazar András utcába van a tulajdonos alma matere, a Radnóti Gimnázium, itt van az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, A Petrik Vegyipari Technikum, de a hely a korábbi Sport moziról ismert leginkább. Maga a tömb elsősorban sportközpontként híres, a Népstadion és környéke levegős parkszerű sportcélú centruma Budapestnek, ahova érdekesen ékelődik be a volt Récsey nagygarázs, most áruház, illetve néhány közintézmény, mint a Földtani Intézet.
Maga az épület korábban a MÁV Rudolf trónörökösről elnevezett otthona volt, majd a MÁV sportkör ejtőernyős szakosztályáé. Az épület tucatnyi tulajdonos között került felosztásra, egyesítése és korszerűsítése a Körmendi Galéria érdeme.
Bár már nem kulturális, hanem diplomáciai célokat szolgál és így nem látogatható, emlékezetes kiváló szoborkertje, amely több vernissage-nak adott otthont, és rendszerető terei és raktárai sok hazai és külföldi látogatóval.
Az ingatlan városfejlesztési szempontból is példamutató volt, ahogy a terület fejlődésének kristálymagját képezte. Esti megvilágítottsága különösen a téli időszak fontos városképi eleme volt, ebből emelkedett ki Nagy Sándor „Kőből szabadult” szoborkertje a fáradhatatlan művész nemes szobraival.


Kiállításaink

2001. Nagy Sándor – Nagy Sándor Zuglói művész Zuglóban című szabadtéri szoborkiállítása