Kokas Ignác festőművész kiállításával – 2014. február 3-án – ismét megnyitja kiállítótermét a Körmendi Galéria, a belvárosi Falk Miksa utca 7. szám alatt.

 

A Galériát 1991-ben alapította az ügyvéd-építész házaspár, Dr. Körmendi Anna és Dr. Csák Máté, akik és később bekapcsolódó gyermekeik, már több mint 35 éve gyűjtenek magyar képző- és iparművészeti alkotásokat. A galériát kiemelkedő kortárs művészek menedzselésére és a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény kül- és belföldi kiállításai szervezésére hozták létre.


Kiállítótermei voltak korábban Budapesten, a Rózsadombon, a Nagybányai úton (1993–2008.), belvárosban a Deák Ferenc utcában (1994–1996.), az Erzsébetvárosban a Damjanich utcában (1996–2000.), Zuglóban a Thököly úton (2000–2005.), Sopronban a Templom utca 18. szám alatti Artner Palotában (2000–2012.), továbbá a Templom utca 19. szám alatti Hajnóczy-Bakonyi házban (2001–2009.), illetve jelenleg is – kis megszakítással –, a Falk Miksa utca 7-ben (2003–2009-ig, majd 2014-tól).


A Galéria az elmúlt több mint két évtizedben megrendezett mintegy négyszázötven kiállítást, eközben jelentős hazai, és külföldi múzeumokkal, illetve galériákkal állt kapcsolatban, melynek során nemcsak kiállítások cseréjére, de művek kölcsönadására, és kölcsönözésére nyílt lehetőség. Így számos külföldi és belföldi múzeumban kiállították a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Gyűjteményt, pl. Tallinnban Kunsthalle, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Eisenstadt, Kassai Kelet-Szlovák, Pilzen, Temesvár, Bukarestben a Cotroceni Palotában, stb., és több, kiemelkedő nemzetközi intézményben, a WIPO Genfben, az ENSZ Bécsben és Genfben, a bécsi, stuttgarti és berlini Magyar Kulturális Intézetben stb.

 

A 2010-13-ban létrehozott Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény, amelynek összefoglaló kötete Analóg, 21 fotóművész a XX.századból címmel jelent meg a Liberty A.C.-val közös kiadásban, és került bemutatásra a Liberty A.C. rendezésében a KOGART Házban (www.kcsphotocollection.com). A Gyűjtemény nemzetközi bemutatkozásának előkészítése folyamatban van.


Nagy művészek kiemelkedő alkotásával is büszkélkedhet a Galéria, saját anyagából képes életművet áttekintő kiállítás megrendezésére pl. Gyarmathy Tihamér, Orosz Gellért, Kerényi Jenő, Schéner Mihály, Schrammel Imre, Sváby Lajos, Nagy Sándor, Gádor Magda, Rác András, Várnagy Ildikó, Veress Pál, stb. képzőművészek, Német Aladár ipari formatervező, Balázs Irén textilművész, stb. műveiből.


Támogat fiatal, tehetséges művészeket, de a modern művészetek professzoraival, egyetemi tanárokkal, európai ismertségű művészekkel, pl. Sváby Lajos, Szabados Árpád, Klimó Károly, Haraszty István, Schrammel Imre, Bohus Zoltán stb., – akiknek munkái Európa legjelentősebb múzeumaiban találhatók – is szoros kapcsolatot tart fenn. A legkiválóbb művészettörténészek, szakemberek segítették és segítik munkájukat művész-életművek felmérésével, könyv, katalógus tanulmányok írásával, kiállítás megnyitókkal, pl., Bereczky Lóránd, Tőkeiné Egry Margit, Körner Éva, Dévényi István, Mezei Ottó, Várkonyi György, Wehner Tibor, Rózsa Gyula, Sík Csaba, Vadas József, Kincses Károly, Kiscsatári Mariann, Collin Ford stb.


A kiállításszervezés és művészmenedzselés mellett a Galéria fő profilja katalógusok, könyvek kiadása. Elkészült: 40 kötet, a kortárs magyar művészeket bemutató monográfia-sorozatból, több kötet előkészítés alatt áll. Számos más kiadó által megjelentetett albumot szponzorált. A kiállításokat általában saját kiadású katalógusok kisérték. Elkészíttetett 26 dokumentumfilmet, amelyek a művészek életébe, az alkotás folyamatába engednek betekintést, és a Körmendi Csák Gyűjteményről is számtalan filmet rendelt meg, pl. az „Artner Palota kincsei” címűt.

 

A Galéria honlapján (www.kormendigaleria.hu) mindezek megtekinthetők, továbbá megnézhető a több mint négyszázötven kiállítás, fotókkal, filmekkel. Az elmúlt, lassan negyedszázados tevékenysége során, a Galéria több mint 325 művészt állított ki, de természetesen még számos további művésszel állt kapcsolatban.

 

A Galéria az általa elért eredményeket, kutatásait, könyveit, katalógusait, filmjeit, fotóit, a nagy nyilvánosság számára a különböző internetes fórumokon is ingyenesen elérhetővé teszi, és folyamatosan bővíti a kereshető anyagot. A honlapján kívűl, így pl. a mek.oszk.hu oldalán (Magyar Elektromos Könyvtár) támogatóként könyveit, katalógusait; a YouTube-on filmjeit; a www.flickr.com és a www.picasa.com oldalain a több, mint 6000 darab, művészettörténeti jelentőségű fotóját.


A Körmendi Galéria műtárgyak adásvétele mellett azok bérbeadásával is foglalkozik, irodaházak, magánlakások és villák, valamint kertek kortárs művészeti berendezésével büszkélkedhet. Nagyszámú és gazdag választékú műtárgyaival a legösszetettebb és legigényesebb kívánságok kielégítésére is képes, erre technikailag is felkészült. Nagyértékű, több ezer műtárgyat magába foglaló készletanyaga van, amelyet naprakész, színes katalógusai ismertetnek meg az érdeklődőkkel. Vásárlás esetén azonnali szállításra vállalkozik, külföldi értékesítés esetén bekéri a kiviteli engedélyeket, és vállalja vámeljárások lefolytatását is.


A Galéria évtizedek óta foglalkozik a kortárs művészek életművének felmérésével, feldolgozásával és műveik számítógépes nyilvántartásba vételével. Nyilvántartásában több mint 60 ezer műtárgy múzeumi szintű feldolgozása szerepel fotókkal együtt, kívánság szerint művészettörténészi szakgárda közreműködésével vállalkozik kortárs művek attesztálására.


A négyszázötvenkét tárlat a magyar képző és iparművészet területén, amelyet hazánkban, Európa- és világszerte rendezett, állandó kiállításai, a rendszerváltás után kifejtett szponzori tevékenysége, valamint hiánypótló könyvsorozata voltak építőkockái a galéria ma méltán rangos és kiemelkedő szerepének, amelyet betölt a magyar művészeti életben.

A számos díj és kitüntetés közül kiemeljük az alábbiakat:


Köztársasági Elnöki Aranyérem
Dr. Körmendi Annát és Dr. Csák Mátét Göncz Árpád, a köztársaság elnöke köztársasági Aranyéremmel tüntette 1999-ben a magyar kultúra terjesztéséért. A kitüntetést a parlamentben vehették át

 

Magyar Újságíró Szövetség Műgyűjtők Szakosztálya, Ezüst Mókus Díja,
a műkereskedelem és a művészeti élet területén, a három Körmendi Galériában 2002-ben kifejtett értékes szakmai tevékenységéért, hangsúlyozottan 10 év 200 kortárs képzőművészeti kiállításáért, valamint 18 kiadott kortárs albumáért.


PRO EURÓPA-DÍJ
Pro Európa-díjjal tüntették ki 2006 tavaszán Dr. Körmendi Anna műgyűjtő tulajdonost. A Pro Európa-díjjal rendszerint azokat tüntetik ki, akik külföldön kiemelkedőt tesznek a magyar kultúra népszerűsítéséért.


Sopronért Emlékérem
Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008. évben Dr. Körmendi Anna és Dr. Csák Máté részére, Sopronban jelentős műemléképületek felújításáért, a Kortárs Magyar Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény Sopronba telepítéséért, és ezáltal hazánkban, és külföldön is a város jó hírnevének öregbítéséért, SOPRONÉRT EMLÉKÉREM kitüntetést adományozott.