Dr. Csák Máté
építész, igazságügyi szakértő, főtanácsos, akvarellista

Díjai

2008 decemberében Dr. Csák Máté és Dr. Körmendi Anna, a Körmendi Galéria alapítói, Sopronért Emlékermben részesültek.

 

2005 Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) első alkalommal kiosztott életműdíja

 

2004 Nívó-díj: Igazságügyi Szakértők Kamarája

 

1999 Köztársasági Elnöki Aranyérem – Dr. Körmendi Annát és Dr. Csák Mátét Göncz Árpád, a köztársaság elnöke Köztársasági Aranyéremmel tüntette ki 1999-ben a magyar kultúra terjesztéséért. A kitűntetést a Parlamentben vehették át.

 

1986 Az Igazságügy Kiváló Dolgozója

 

Kiállításai
2004 Csák Máté építész-festő kiállítása

Magyar Építőművészek Szövetsége Építészek Háza


2004 Csák Máté

Múzsa Galéria

 

2003 Csák Máté építész életmű-kiállítása és köszöntése 65. születésnapja alkalmából

Hajnóczy-Bakonyi Ház

 

Kiadványai
2003 Csák Máté építész

 

1999 A jövő csillagai

 

Film

– Tűnődések Csák Mátéval (23:54)
– Térbezárt pillanatok (37:14)

– Életműdíj 2005 (07:10)

– Körmendi Anna és Csák Máté gyűjteménye (13:23)

– Csák Máté a Friderikusz Mostban

– Fókuszban a Körmendi-Csák Gyűjtemény (09:31)
– Könyvbemutató Csák Máté 70. születésnapján (06:58)
– Csák Máté a Soproni Krónikában (01:10)
– 70. születésnap – az MTV riportja (35:40)

 

 
A Körmendi Galéria egyik alapítója, Dr. Csák Máté okleveles építészmérnök, igazságügyi szakértő, főtanácsos.
Szakmai életútját tekintve évtizeden keresztül a budapesti Műemlék Felügyelőség főmérnöke, számtalan budapesti műemlék megmentésének irányítója volt. Aktívan részt vett a budai Várnegyed műemléki rekonstrukciójában.
Tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, ill. az Építész Kamarának. Építészeti tevékenysége több mint ezer lakás és középület megtervezésében jutott kifejezésre, különösen az után, hogy a Kulturális Kapcsolatok Intézetének ösztöndíjával Helsinkiben a műemlék-felügyelőségen és a városépítészeti irodán dolgozott.
Szakmai szempontból meghatározó volt számára, hogy a Pompei- Herculánum művészeti táborban részt vehetett. Jelentős szakirodalmi tevékenységet fejtett ki, alapító elnöke a MÚOSZ Építészeti, Képző- és Iparművészeti Szakosztályának.
Feleségével, Dr. Körmendi Annával tekintélyes magángyűjteményt hozott létre, ezzel, és az általuk alapított kortárs magyar galériával jelentős szerepet tölt be a modern magyar kultúra megismertetésében, terjesztésében. A Körmendi-Csák Kortárs Magyar Képző- és Iparművészeti Gyűjteményt 1992 óta külföldön is számos alkalommal bemutatták, a magyar kultúra és művészet európai megjelenítése, egyúttal Európaivá, közkinccsé tétele és megőrzése okán. Közel 7000 műtárgyat tartalmaz., amelyek már eddig is számos nagy rendezvényen szerepeltek: Wiesbaden, Bonn, Hamburg (1992. Dublin, Schloss Farrach, Niza (1993. Hamburg, Hannover (1994. Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy (1999. Genf (2000. Tallin (2001. Eisenstadt (2005. Kassa (2006. A Gyűjtemény bemutatkozott Genfben a WIPO-székházban is 1997-ben, amelyet Göncz Árpád köztársasági elnök nyitott meg. Egy év múltán, Bécsben az ENSZ székházban Kofi Annan ENSZ főtitkár méltatta a gyűjteményből válogatott kiállítást. Legutóbb pedig Kassán a Dóm melletti Kelet-Szlovák Múzeum frissen felújított patinás épülete adott otthont a kiállításnak, amelyet Baráth Etele miniszter nyitott meg.
Tagja és alelnöke a Magyar Ingatlanszövetségnek, ahol az ingatlan szakmán belül hangsúlyozottan az építészeti kultúra emelésén és a műemlékvédelem támogatásán dolgozik. Alapító tagja az Igazságügyi Szakértők Kamarájának.
Dr. Csák Mátét több évtizedes barátság köti az ország legjelentősebb képzőművészeihez és művészettörténészeihez. Évtizedek óta részt vesz a Képző- és Iparművészeti Egyetem hallgatóinak különböző szintű támogatásában. Elsők között kapta meg a Pro Akadémia elismerést.
Alapító tagja a Szépmíves Társaságnak és a Magyar Vízfestők Társaságának.
Maga is fest, akvarelljeit és grafikáit 1961. óta kiállító művész. Önálló kiállításainak számos magyar és külföldi kiállítóhely adott otthont, pl. Festetics Kastély, Keszthely; Mészöly Géza Terem, Székesfehérvár; Várszínház, Kamaraterem (Pasa Palota); Ikap Galéria, Havanna, Kuba; Szépművészeti Múzeum, Trinidad, Kuba; Dési Huber Terem, Veszprém; Dél-balatoni Kulturális Központ, Siófok; Benczúr Gyula Terem, Nyíregyháza; Ludvigsburg, Németország; GATT Galéria, Genf, Svájc stb.
A kortárs magyar művészet hazai és nemzetközi népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységéért Göncz Árpád köztársasági elnöktől Köztársasági Elnöki Aranyérmet kapott 1999-ben, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Műgyűjtők Szakosztálya különdíját adományozták neki. A Magyar Ingatlanszövetség Életmű-díja kitűntetést 2001-ben adományozták.