Műgyűjtők éjszakája: egészséges sznobéria

2009., www.zoom.hu


Kiállításmegnyitók, borgőz, sörszag és ingyen pogácsa nagyon drágán: Hunter S. Thompson-hívő galériakommandónk végigjárta a tizenegyedik Műgyűjtők éjszakáját a belvárosi Falk Miksa utcában.


A fagyos széllel és a Tóth kocsma hívogató fényeivel dacolva indultunk művészeti és szociológiai terepmunkánkra a Műgyűjtők éjszakájának utcáján.
Szafari David Lynch-csel: Korodi Luca – Örök vadászmezők
Könnyű esti andalgásunkat hol máshol kezdhetnénk, mint a művészet nagyasszonyánál, Virág Juditnál. Korodi Luca önálló kiállítása Afrikába, Tibetbe, az Alpokba, és Twin Peakses tájakra kalauzol. Meg lefelé a lépcsőn.
Ne lepődjünk meg, ott már egy különálló kiállítás látható, tehetséges kortársakkal. Szurcsik József képei újraértelmezik a kockafej fogalmát, Radák Eszter pedig egy óriási öltöztetőbabának alkotott négyévszakos outfitet. A borról lemaradtunk, indultunk is tovább.
Fröccsöntött szerelem: Plastic Fantastic
A Ferenczi és Tsai galériában tizenhat művész tiszteleg korunk egyik legnagyobb ajándéka, a plasztik előtt. Szöllősi Gézától Erdős Gáborig, Dobos Rékától a legófenegyerek Redasterig. Ezt azon keveseknek mondjuk, akik tudják, kik ezek az emberek.
Megtudhatjuk továbbá, ki az a Suzukababa, merre járt a kis fehér férfi, láthatunk művészi gyermekjátékokat (karral és anélkül), Borsos Lőrinc pedig megosztja velünk a pályakezdő fiatal művész legégetőbb problémáját: diákhitel-tartozását forintban. A kép címe, témája és ára ugyanaz. Érdemes visszatérni, hogy ellenőrizzük, adódott-e nagylelkű gyűjtő, aki hajlandó volt a nemes célért több, mint hétszázezer forintot áldozni.
Boldog születésnapot: Angyalföldi Szabó Zoltán
Sikeresen túléltük a műanyag túladagolást, úgyhogy jöhet egy születésnap. Angyalföldi Szabó Andrást a nyolcvanadikon ajándékozzuk meg azzal, hogy megnézzük tárlatát a Körmendi Galériában. Sötét színek, kerek formák, pár perc nyugalom a kultúrsznob forgatagban.
Street art-univerzum: Kovács Budha Tamás, Konrád Áron, Pintér Gábor, Tábori András
Vászonra firkált gyermekrajzok ide, pár paca oda, néhány krikszkraksz, graffiti-utánérzés, street art. Pezsgőnek nyoma sem, talán egy-két sör, vagy egy joint a sarokban, ahogyan azt a célközönségről feltételezzük. Legalább meleg volt.
Kognitív disszonancia: „Lecke pszcihológusoknak”, azaz az Első Magyar Látványtár kiállítása
Ha még nem fáradtunk el, térjünk be Pintér Sonjához, és tévedjünk el festmények és bútorok dohos útvesztőjében. Az Első Magyar Látványtár ezúttal a Pintér Antikba tette át székhelyét.
Egy tárlat, ahol egyszerre láthatunk Gulácsyt, El Kazovszkijt, és Maurer Dórát. A kizárólag a tömeg miatt miatt majdnem levertünk egy Moholy-Nagyot, ami némi billegés után úgy döntött, helyén marad.
Az asztalok körül elegáns dámák és fess úriemberek titkos társaságai folytattak magasröptű társalgást, tudomást sem véve a pórnépről. Valóban igazi látványtár, rókabundás asszonyságok,akik becsmérlő pillantásokkal bombázzák a nem közéjük tartozókat; kifogástalan öltönyben tündöklő galériajunkie-k és művészlelkű öregurak friss hússal az oldalukon. Az ingyen pogi 250 forintba került, volt viszont Makám-koncert.
A legtöbb kiállítás március közepéig nyitva tart, ha unja már a plázaromantikát, és a Barátok köztöt, még pótolhat.


A cikkben szereplő művészek:

Angyalföldi Szabó Zoltán