Magyar Festészet Napja 2007 – Mácsai István Emlékkiállítás

2007., www.terasz.hu


Mácsai István Munkácsy-díjas festőművészről neveztek el galériát az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban a Magyar Festészet – október 18. Szent Lukács, a festők védőszentjének – Napja alkalmából.Mű és modell – Körmendi Anna (Fotó: Vajda Ildikó)

 

Mű és modell – Körmendi Anna (Fotó: Vajda Ildikó)

Mácsai István festőművész 1928-tól lakott a jelenlegi XIII. kerületi Újlipótváros-részben és haláláig aktív résztvevője, köztiszteletben álló és megbecsült tagja volt a képzőművészeti közéletnek. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél tanítványaként tanult és 1949-ben végzett. Kezdetben a zsáner és a portré, később az ember épített környezete, lakóhelye, a Pannónia utca foglalkoztatta. Szürnaturalista, fotorealista, hyperrealista festészet és az objektív kiemelés mögött emocionális indíttatás jellemzi műveit. Sajnos ebben az évben utolsó, Pannónia utcai műteremlakásának falára felkerült a kerület megemlékezésének márványtáblája. A róla most elnevezett Mácsai István Galéria egyik terme természetesen az ő emlékkiállításával nyílt meg 2007.október 17.-én amely a művész gazdag életművéből ad válogatást. Mácsai István munkásságát a művészbarátok nevében Kádár János Miklós festőművész méltatta.
A Galéria másik termében az Angyalföldi Festőművészek Tárlata kapott helyet. Tizenegy kiváló kerületi kortársművész képeit láthatjuk ezen a kiállításon. A tárlatot megnyitó Kratochwill Mimi művészettörténész méltatta a kiállító művészeket. Művészdinasztiák, művészcsaládok is megjelentek a kiállításon, mint pl. Mayer Berta, Végh András és fiuk Végh Marcell, vagy Szurcsik József és Szurcsik János. A kiállítók között Vecsési Sándor, Várady Róbert, Duschanek János, Csavlek András, Bazsonyi Arany és Angyalföldi Szabó Zoltán műveit is láthatjuk. Ők valamennyien a kerületben laknak, vagy ott van műtermük. Szellemi tiszteletadás volt ez a kiállítás részükről a kerület Mesterének és a Magyar Festészet Napjának.
A kiállítások a Budapest, XIII. József Attila tér 4-ben 2007. október 29-ig látogathatók.
(Fotó: a szerző)


A cikkben szereplő művészek:

Angyalföldi Szabó Zoltán
Duschanek János
Mácsai István
Szurcsik János
Várady Róbert
Vecsési Sándor
Végh András


 

Mácsai István – A festő, a modell

 

Mácsai István – Csömöri úttól a Filatorigátig

 

Mácsai István – Az ablak

 

Mácsai István – Tengeri csigák

 

Mácsai István – Pesti halál

 

Mácsai István – Pesti hajnal

 

Szurcsik József – Két ablak

 

Angyalföldi Szabó Zoltán – Anya gyermekkel

 

Végh Marcell – Elmozdított dolgok

 

Szurcsik János – Elhagyott tanyaudvar

 

Végh András – Primavera

 

Duschanek János – Az önkény allegóriája